Omroepersgilde

d'n Ouwe Omroeper

AGENDA


CONTACT

d’n Ouwe Omroeper
De Rits 3
8356 HD BLOKZIJL
Tel: 0527-291858
Mob: 06-53616259
e-mail:

 

gildebroeders - peer witzel

Peer Witzel - Dorpsomroeper van Alphen aan de Maas

In het diepste gedeelte, “de sack van ‘t ampt Land van Maas en Waal”, ligt een dorpje, Alphen aan de Maas geheten. Daar ben ik, Peer Witzel de dorpsomroeper.

In 1992 kwam men bij mij, met de vraag of ik voor het jubilerende bejaardenkoor en bejaardenbond op een ouderwetse manier rond wilde gaan om een receptie aan te kondigen.
Peer Witzel
Omdat ik niet wist van hoe of wat, ben ik gaan informeren en kwam bij de omroeper van Ravenstein terecht, Gerard van Gelder. Die heeft mij toen een spoedcursus omroepen gegeven, en na in Arnhem een pak gehuurd te hebben, kon ik beginnen.

Peer Witzel
Het was een zeer enerverende dag. Omdat ze in Alphen geen omroeper gewend waren, kwamen de mensen pas naar buiten als ik mijn boodschap verteld had. Dan vroegen ze: "Peer, Waar heb je het over?" Dan deed ik de roep nog maar een keer. Aangezien Alphen ruim 7 kilometer lang is en de huizen in het buitengebied best ver uit elkaar staan, heeft het van 9:00 tot 17:00 uur geduurd voor ik klaar was.
Ik kon nog net één flesje bier op de receptie gaan drinken voordat die voorbij was. Tegenwoordig komen ze bij het eerste geluid van mijn ratel al naar buiten.

Dit omroepen beviel me goed en ik werd lid van de E.V.S.D.O.N. Niet onverdienstelijk al zeg ik het zelf. Ik ben tweemaal Nederlands kampioen geworden en heb verschillende provinciale titels op mijn naam gebracht.
In de loop der jaren was de doelstelling van deze vereniging echter niet meer dat wat ik als omroeper voor ogen had. Met mij waren er nog enkele omroepers die zich niet meer konden verenigen met de plannen die het bestuur met de vereniging voorhad. Daarom zijn Siep v.d. Meulen, Fred Martens, Henk v.d. Nieuwenhuizen en ik een eigen gilde begonnen en wel omroepersgilde "d’n Ouwe Omroeper".
Peer Witzel

In het land roep ik over mijn mooie Alphen aan de Maas. Het is een lieflijk dorp, dat jammerlijk genoeg haar oude kern verloren heeft met de watersnood van 1926. Toen de dijk bij Overasselt doorbrak, liep het water richting het diepste punt van Maas en Waal. Dit ligt bij het buurtschap Moordhuizen. Daar is de dijk opgeblazen om zo het water terug in de Maas te laten stromen. Menig boom, afkomstig van de vele klompenmakers die Maas en Waal rijk was, dreef naar het gemaakte gat. Vele huizen en boerderijen zijn daarom vernield door deze meegesleurde boomstammen.
Alphen aan de Maas
R.K. St, Lambertuskerk
Toch zijn er nog verscheidene oude bouwwerken gespaard gebleven. Deze zijn aan de vernieling ontkomen omdat ze op de dijk of op een verhoging gebouwd waren, zoals de kerk, die op een terp staat en die volgens de overlevering op de fundamenten van een Romaanse basiliek, uit pakweg 900 jaar na Christus, staat.

Ook prachtige herenhuizen en kleine boerderijen waarvan verschillende nog met riet gedekt, de standaardmolen en het dijkmagazijn zijn nog aanwezig.

Alphen is een dorp met vele vergezichten. Na elke draai in de dijk is het uitzicht adembenemend.
De Maas
t Oude Ambacht
Alphen heeft naast de vele boomgaarden, die in mei prachtig in bloei staan, een prachtige standerdmolen en niet te vergeten tingieterij ’t Oude Ambacht, alwaar onder andere de K.N.V.B. kampioensschaal geproduceerd wordt.

Kom gerust eens naar Alphen aan de Maas en geniet van die gemoedelijke sfeer die in dit dorp heerst. Wilt u de oude kerk bezichtigen, de molen of tingieterij ’t Oude Ambacht? Laat het mij weten en ik kijk wat ik voor u kan betekenen. Misschien komt u mij zelfs als dorpsomroeper tegen. Zo niet, hoop ik u in het land ergens te mogen begroeten. Kijkt u op de agenda van de site en misschien luistert omroepersgilde d'n Ouwe Omroeper een activiteit bij u in de buurt op, waar ik dan mogelijk aan deelneem.

En als u iets om te roepen heeft, neem dan gerust contact met mij op.

Mijn adres is:
Peer Witzel.
Greffelingsedijk 18
6626 AZ Alphen aan de Maas
Tel: 0487-562195
e-mail:
Peer Witzel